


Wartości odżywcze
BIO cukier trzcinowy jasny
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Zastosowanie
Doskonały do:
- wypieków
- deserów
- słodzenia napojów
Opis
- doskonały zamiennik białego cukru
- w 100% naturalny
- bez sztucznych dodatków
- całkowicie rozpuszczalny
- idealnie słodki
Przeciwwskazania
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym i ciemnym miejscu w temperaturze nieprzekraczającej 25°C.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
PRODUCENT | VIBIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Kolumbia / Laos / Argentyna |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
CERTYFIKAT BIO | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
POZOSTAŁE GRAMATURY | 1kg |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

KAWOWY BUDYŃ JAGLANY
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200ml)
- 4 szklanki mleka (800ml) - może być roślinne
- 4 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu
- 2-4 łyżki kawy rozpuszczalnej (może być zbożowa)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną sparz wrzątkiem. Zalej mlekiem i gotuj około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka). Dodaj cukier lub dowolny syrop. Po ugotowaniu zmiksuj na gładką masę.
1/3 budyniu odłóż, a do reszty dodaję kawę i ponownie zmiksuj.
W razie potrzeby dodaj więcej kawy lub dosłódź.
Do pucharków/słoiczków wlej połowę budyniu kawowego, potem nałóż warstwę budyniu białego i na to drugą połowę budyniu kawowego.
Wierzch udekoruj startą czekoladą i plasterkami bananów

DŻEM Z SUSZONYCH MORELI
Składniki:
- 500g suszonych moreli
- 200 g erytrolu
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jabłka
- sok z 1-2 cytryn
Wykonanie:
Morele namocz w wodzie (ok 800 ml wody) na ok 4 godziny, aż napęcznieją. Kiedy będą już gotowe - morele razem z wodą, w któej się moczyły - zagotuj. Gotuj na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodaj obrane i pokrojone w drobna kostke jabłka, cukry, sok z cytryny do smaku.
Gotuj do użyskania pożądanej konsystencji. Często mieszaj. Gorący nakładaj do wyparzonych słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem aż wystygną.

CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ
Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jabłka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.

BABKA MARMURKOWA
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kokosowej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 i 1/4 kostki masła
- 6 jajek
- 2 łyżki pasty migdałowej
- 3 łyżki kakao
- garść orzechów macadamia posiekanych
- szklanka morwy białej suszonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, solą i morwą i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao i orzechami, drugą z pastą migdałową.
Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą. Piec w temp 200 stopni - ok 45 minut. Wystudzone posypac cukrem pudrem.

CHRUPIĄCE CIASTKA Z KASZY JAGLANEJ
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- 1 szklanka pokruszonych chipsów kokosowych;
- ¼ szklanki płatków migdałowych;
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej;
- 3-4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego;
- 1 jajko;
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby uprzednio dokładnie ją przepłukać;
Połącz chipsy kokosowe razem z migdałami i delikatnie je rozdrobnij;
W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: kaszę jaglaną, mąkę kukurydzianą, wybrany cukier, jajko oraz olej;
Do otrzymanej masy dodaj chipsy kokosowe oraz pokruszone migdały, a następnie wymieszaj całość;
Przy pomocy zwilżonych dłoni uformuj dowolnej wielkości ciasteczka;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC i piecz w nim ciastka przez około 12-15 minut, aż do momentu w którym się zarumienią.

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM
Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia
Składniki na masę makową:
- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.
Wykonanie:
Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

BABKA WIELKANOCNA MIGDAŁOWA
Składniki:
- 3 jaja nieduże
- 80 g masła
- 200 g mąki migdałowej
- 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- łyżka pasty migdałowej dla wzmocnienia smaku (niekoniecznie)
Wykonanie:
Jajka, cukier oraz miękkie masło zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i pastę migdałową. Dobrze wymieszaj.
Niewielką formę na babkę, lub małą keksówkę – wysmaruj masłem i oprósz np. amarantusem ekspandowanym, żeby było bezglutenowo (lub ewentualnie grysikiem albo bułka tartą – jeśli nie musisz unikać glutenu). Wyłóż do niej ciasto. Piecz 30 min w temp 170 stopni. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, ale ciasto pozostaw tam jeszcze ok 10 min.
Smacznego.

CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI
Składniki:
- 4 jajka;
- ½ szklanki cukru trzcinowego;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 550;
- 1 szklanka mąki pszennej typu 2000;
- 100g masła sklarowanego;
- 3 szklanki tartej marchwi;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 garść orzechów włoskich;
- 1 garść suszonych moreli;
- 1 łyżeczka imbiru;
- 1 łyżeczka cynamonu.
Sposób przygotowania:
Jajka oraz cukier ubij na puszystą masę, następnie dodaj do niej masło sklarowane i dalej ubijaj;
W osobnej misce wymieszaj ze sobą: obie mąki, startą marchew, proszek do pieczenia, imbir, cynamon, posiekane orzechy włoskie oraz morele;
Połącz ze sobą wszystkie składniki i zmiksuj je na gładka masę;
Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia;
Nastaw piekarnik na 180oC;
Przelej ciasto do keksówki, włóż je do piekarnika i piecz przez około 40-45 minut.
Jeśli masz na to ochotę, na koniec możesz posypać ciasto odrobiną cukru pudru.

Jabłka zapiekane z migdałową nutą
Składniki:
- 2 twarde jabłka
- 2 łyżeczki masła migdałowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub wanilia mielona i cukier trzcinowy)
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki czekolady mlecznej
Sposób wykonania:
Górną cześć jabłek odkrawamy i wydrążamy gniazdo nasienne. Owoce kładziemy na folii aluminiowej. Do wnętrza wkładamy masło migdałowe i czekoladę, całość posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. Przykrywamy górną częścią jabłka. Przyrządzone owoce zawijamy dokładnie folią i układamy na grillu. Pieczemy do 30 min.

Bezglutenowe ciasteczka goździkowe
Składniki:
- Około 150-160g mąki kasztanowej;
- Około 80-90g mąki kokosowej;
- Około 50g cukru trzcinowego;
- 100g masła sklarowanego;
- 1 łyżeczka zmielonych goździków;
- ½ łyżeczki cynamonu;
-1 łyżka kakao.
Sposób przygotowania:
Suche składniki przełóż do dużej miski, a następnie wymieszaj je przy pomocy łyżki;
W niewielkim rondelku rozgrzej masło klarowane, a następnie dodaj je do składników w misce;
Przy pomocy dłoni dokładnie wyrób ciasto tak, aby stanowiło zwartą i sprężystą masę;
Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 centymetra;
Wytnij ciasteczka o dowolnym kształcie;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC;
Piecz ciasteczka przez około 10-15 minut, aż się zarumienią.
Jeśli masz na to ochotę, do ciasteczek możesz również dodać pozbawione pestek wiśnie lub inne owoce letnie. Dzięki temu, ciastka nabiorą nieco słodszego smaku.

Pożywna owsianka z dodatkiem cynamonu cejlońskiego
Składniki:
- 1/3 laski cynamonu cejlońskiego;
- 1 małego jabłka;
- 1 łyżki posiekanej suszonej żurawiny;
- 1 łyżki pokruszonych orzechów;
- 4 łyżek płatków owsianych;
- 1 łyżeczki cukru trzcinowego;
- 200ml wybranego mleka.
Sposób przygotowania:
Przesyp płatki do miski i zalej je gorącym mlekiem;
Do płatków dodaj odrobinę cukru trzcinowego i delikatnie wymieszaj całość;
Dokładnie umyj jabłko, przekrój je na pół, a następnie pokrój w cienkie plastry;
Jabłko ułóż na owsiance;
Posyp warstwę owoców siekaną żurawiną oraz orzechami;
Zetrzyj cynamon na tarce o małych oczkach i posyp nim przygotowaną owsiankę.
Jeśli lubisz kokos - możesz równiez posypać lekko kokosem.
Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]
czytaj więcej...DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?
Dieta Kopenhaska określana również dietą kopenhadzką, dietą trzynastodniową. Nazwa ma związekz rządowym szpitalem w Danii, czyli z miejscem w którym kuracja została stworzona. Jednak, sam szpital nie przypisuje sobie jej prowadzenia, głównie ze względu na wiele skutków ubocznych i szkodliwość dla zdrowia. Stąd też sami Duńczycy nazywają dietę szwedzką, zaś Szwedzi – duńską. Dieta kopenhadzka […]
czytaj więcej...Jak zadbać o zdrowe i jędrne usta przy pomocy naturalnych sposobów?
Silny wiatr i nagłe zmiany temperatury to jedne z głównych czynników przyczyniających się do nadmiernego przesuszenia się ust. Szczególnie odczuwamy to w sezonie jesienno-zimowym, kiedy po przyjściu do domu, staramy się ocieplić kubkiem gorącej kawy lub herbaty. Na szczęście, istnieje kilka sprawdzonych sposobów, dzięki którym tej jesieni zapomnisz o niniejszym problemie i zyskasz zdrowy oraz […]
czytaj więcej...