BIO Ciecierzyca w zalewie 220g - BIO PLANET
BIO Ciecierzyca w zalewie 220g - BIO PLANET
Produkt niedostępny
BIO Ciecierzyca w zalewie - skład
MARKA |
---|
BIO PLANET |
Skład: ciecierzyca (certyfikowany składnik ekologiczny), woda, sól morska
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100g
Wartość energetyczna –532 kJ/127 kcal
Tłuszcz – 2,7g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone –0,3g
Węglowodany – 15,0 g, w tym cukry–0,4 g
Białko –7,1 g
Błonnik –7,1 g
Sól –0,35 g
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
BIO Ciecierzyca w zalewie - Zastosowanie
BIO Ciecierzycę w zalewie możemy spożywać zarówno na zimno, jak i gorąco. Bez przeszkód możemy dodawać ją do ulubionych sałatek, a także przygotować z niej doskonałą pastę kanapkową. Ciecierzyca marki BIO PLANET to także idealna baza do przygotowania odżywczych kotletów wegańskich. Dzięki temu, iż znajduje się w zalewie posiada nie tylko przyjemny smak, ale także odpowiedni stopień miękkości, który pozwala na to, aby spożywać niniejszy produkt bezpośrednio ze słoiczka. Jeśli jednak chcesz spożyć BIO Ciecierzycę na ciepło, przelej ją do garnka i delikatnie podgrzej. Niniejszy produkt nie wymaga gotowania.
Dobra rada: Przed spożyciem ciecierzycy opłucz ją pod strumieniem chłodnej wody. W ten sposób pozbędziesz się z niej nadmiernych ilości soli.
Warunki przechowywania: BIO Ciecierzycę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, z dala od działania promieni słonecznych. Po otwarciu słoika, ciecierzycę należy przechowywać w lodówce. Niniejszy produkt najlepiej spożyć w ciągu 48 godzin po otwarciu.
BIO Ciecierzyca w zalewie - Opis produktu
Ciecierzyca, nazywana także cieciorką lub włoskim grochem, należy do rodziny roślin strączkowych. Stanowi ona doskonałe źródło białka, dlatego też jest doskonałym zamiennikiem dla mięsa. Niniejszy produkt znajduje szerokie zastosowanie w kuchni wegańskiej. Niemniej jednak, ze względu na bogatą zawartość witamin i minerałów (w tym kwasu foliowego), powinna ona stanowić ważny składnik jadłospisu każdego z nas. Dietetycy podkreślają, iż wprowadzenie ciecierzycy do zdrowego stylu odżywiania może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (ze względu na bogatą zawartość potasu), a także na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Co ciekawe, ciecierzyca jest także produktem o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego też, bez przeszkód może wprowadzana być do diety osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
UWAGA: Spożywanie ciecierzycy w nadmiernych ilościach może powodować wzdęcia. Warto jednak pamiętać, że stanowi ona dobre źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu wprowadzenie jej do zrównoważonej diety może wspomagać proces leczenia uporczywych zaparć.