info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pestki moreli gorzkie 100g - VIVIO

Pestki moreli gorzkiej cena, opinie, właściwości

Pestki moreli gorzkie 100g - VIVIO

8,90 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Pestki moreli - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Tadżykistan / UzbekistanVIVIO

Składniki: Pestki moreli gorzkie

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Pestki moreli - Zastosowanie

Jak jeść pestki moreli?

Pestki moreli mogą być spożywane samodzielnie jako wartościowa przekąska. Pestki moreli można jeść na surowo lub zmielić i dodawać do zup, warzyw i soków owocowych. Można również dodawać je do różnych potraw, co zminimalizuje ich gorzki smak i aromat. Mielone pestki moreli warto wykorzystać jako panierka albo posypka zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Wzbogacą również smak zup i sosów. Sprawdzą się jako dodatek do ciepłych i zimnych potraw, ale nie powinny być gotowane. Ciekawym pomysłem jest dodanie ich do warzywnej lub owocowej sałatki. Sprawią, że tradycyjny przepis na domowy dżem lub powidła nabierze charakteru. Oleju z gorzkich migdałów można używać do gotowania, przyprawiania sosów i sałatek.

Zastosowanie w kosmetyce

Pestki moreli stosowane są również jako dodatek do różnego rodzaju kosmetyków. Z uwagi na właściwości nawilżające i regenerujące, stanowią składnik niektórych kremów i płynów do mycia dla wrażliwej skóry dzieci, balsamów i emulsji pielęgnacyjnych, olejków do masażu.

Uwaga!
Kwas cyjanowodorowy może prowadzić do zatruć. Zalecana przez Unię Europejską dzienna dopuszczalna ilość pestek moreli, które można spożyć bezpiecznie dla zdrowia, wynosi dwie sztuki. Produkt należy przechowywać w miejscach niedostępnych dla dzieci. 

Pestki moreli - KCAL

Ile mają kalorii? Ile można zjeść dziennie?

Jest to dość kaloryczna przekąska. W 100 gramach znajduje się około 880 kalorii. Jednak biorąc pod uwagę dopuszczalną ilość tego przysmaku do spożycia w ciągu dnia, z całą pewnością nie zaszkodzi on naszej figurze. Energia w pestkach moreli pochodzi głównie z tłuszczów. Pestki moreli zawierają w swoim składzie sporą ich ilość oraz porcję białka. Jednak najbardziej pożądane są, nie ze względu na wartości odżywcze, ale na obecność w ich składzie witaminy B17, czyli amigdaliny, która nadaje im właśnie charakterystycznego, gorzkiego smaku i cechuje się silnymi właściwościami prozdrowotnymi. Zalecana dzienna dawka pestek moreli to około 1-2 sztuki. Nie zaleca się przekraczania tej ilości z uwagi na ryzyko wystąpienia niebezpiecznych dla zdrowia skutków ubocznych. Pamiętajmy, że pestki moreli gorzkiej zawierają kwas cyjanowodorowy, który w nadmiarze może być szkodliwy dla zdrowia. 

 

Pestki moreli - Opis produktu

Gorzkie pestki moreli nie są tak dobrze znane jak migdały i inne, powszechnie dostępne bakalie. Pozyskuje się z nich olej, który ceniony jest w kosmetyce z uwagi na właściwości regeneracyjne i nawilżające. Budzą jednak kontrowersje z uwagi na zawartą w nich amigdalinę, która nieustannie jest przedmiotem badań. Związek ten nadaje im charakterystyczny, gorzkawy smak. Zdaniem naukowców amigdalina może mieć istotne znaczenie podczas terapii osób cierpiących na choroby nowotworowe. Oprócz tego pestki moreli dostarczają naszemu organizmowi wiele cennych składników mineralnych tj. potas, fosfor i żelazo. Poniżej wszystko, co musisz o nich wiedzieć.

Pestki moreli do jedzenia? Zdrowe, czy niezdrowe?

Prozdrowotne właściwości pestek moreli znane były już w czasach starożytnych. W medycynie niekonwencjonalnej przypisuje się im działanie antynowotworowe, łagodzące niestrawność oraz problemy z układem oddechowym. Charakteryzują się gorzkim smakiem i aromatem, przypominającym nieco migdały. Spożywane w zalecanej ilości (1-2 sztuki dziennie) są bezpieczne dla zdrowia. Zawierają witaminy z grupy B, szereg wartościowych składników mineralnych, są źródłem kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Drzewa moreli, z których pozyskuje się pestki występują naturalnie na terenach Himalajów, Armenii oraz Chin. Zasługują na uwagę zwłaszcza ze względu na obecną w nich amigdalinę. Jest to związek, który po raz pierwszy został wyodrębniony z pestek moreli w 1830 roku przez francuskich chemików. Do dzisiaj jest przedmiotem badań naukowych pod kątem działania wspierającego tradycyjne terapie stosowane w chorobach nowotworowych.

Olej z pestek moreli gorzkiej

Olej pozyskiwany z pestek moreli tłoczony jest na zimno. Głównym jego składnikiem jest kwas oleinowy i linolowy. Substancja ta bogata jest również w kwasy omega-3, witaminę A i E. Dlatego też często wykorzystuje się ją do pielęgnacji ciała. Ułatwia regenerację naskórka, przyspiesza odnowę komórkową, zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Olej z pestek moreli dodawany jest do kosmetyków dla skóry delikatnej i podrażnionej. Doskonale łagodzi stany zapalne i nawilża skórę alergiczną i atopową. Stanowi składnik kremów przeciwzmarszczkowych, szamponów i balsamów do ciała. Może być także dodawany bezpośrednio do kąpieli.

Gdzie kupić i jaka jest ich cena?

Pestki moreli gorzkiej najlepiej kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Wybór sprawdzonego dostawcy to gwarancja bezpieczeństwa produktu. Dobrze sprawdzić ich pochodzenie i certyfikaty. Dobrej jakości pestki powinny mieć miodową barwę. Ciemny kolor i widoczna pleśń oznacza, że były źle przechowywane. Taki produkt nie nadaje się do spożycia. Przed zakupem upewnij się, że są to pestki moreli gorzkiej. Słodkie odmiany mają mniej substancji odżywczych. Cena półkilogramowego opakowania waha się od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Czy pestki moreli są trujące? Skutki uboczne spożywania.

Mogą być trujące, ale tylko gdy nie przestrzega się zalecanej ilości do spożycia. Amigdalina w nich zawarta przekształca się w kwas cyjanowodorowy, który jest sprawcą zatrucia. Stosowanie od 1 do 2 sztuk pestek dziennie jest bezpiecznie, zgodnie z zaleceniami Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Przekroczenie tej dawki może wywoływać skutki uboczne, doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego, niewydolności nerek, uszkodzenia wątroby. Z uwagi na to, że szkodliwe substancje mogą przenikać do mleka matki, nie zaleca się spożywania pestek moreli przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dla dzieci pestki moreli stanowią potencjalne zagrożenie, należy zachować szczególną ostrożność, a wszelkie niepokojące objawy skonsultować z lekarzem.

Pestki moreli, czy migdały? Co lepsze?

Gorzkie migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego. Gorzkie pestki moreli to wewnętrzna część (jądro) pestki znajdującej się w owocach moreli. Zarówno migdały jak i pestki moreli odmian gorzkich produkują większe ilości amigdaliny, niż gatunki odmian słodkich. Pod względem zawartości tej substancji nie ma różnicy między migdałami, a pestkami moreli.

Co zawierają i na co pomagają?

W medycynie alternatywnej pestkom moreli przypisuje się działanie lecznicze, które może łagodzić objawy wielu chorób. Przyjmuje się, że mogą być stosowane m.in. na pasożyty oraz próchnicę zębów. Stosują je osoby chore na raka, skuszone informacjami o tym, że amigdalina w nich zawarta blokuje namnażanie komórek nowotworowych. Niestety żadne wskazane powyżej działanie nie zostało potwierdzone badaniami naukowymi, chociaż naukowcy przyjmują różne stanowiska w tej sprawie. Prowadzone ostatnimi czasy badania in vitro wykazują odmienne działanie amigdaliny na różne typy komórek, wymagają dogłębnej analizy i ponownych prób laboratoryjnych. Bez wątpienia pestki moreli dostarczają jednak cennych dla zdrowia składników mineralnych, kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B. Warto więc sięgać po tą przekąskę, mając na uwadze to, aby nie przekraczać zalecanej, dziennej dawki do spożycia. Pestki gorzkiej moreli mogą być ciekawą alternatywą dla orzechów i innych bakalii.

 

pestki moreli

 

Bibliografia:

Agnieszka Nowak, Aleksandra Zielińska – „Aktywność przeciwnowotworowa amigdaliny”; Postępy Fitoterapii 4/2016, s. 282-292

Ewa Juszczak, Sylwia Narkowicz, Jacek Namieśnik, Żaneta Polkowska – „ Amigdalina – lek przeciwnowotworowy czy trucizna?”; Most Wiedzy

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów