Słonecznik łuskany 500g
Słonecznik łuskany 500g
Słonecznik łuskany 500g

Słonecznik łuskany 500g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIABułgaria / Mołdawia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWESłonecznik łuskany 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY100g1000g

4,39 zł

RABAT - 12%

4,99 zł

-12

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Słonecznik łuskany Opis

Ziarna słonecznika zawierają cenne witaminy: witaminę E, witaminy z grupy B, A i D oraz liczne antyoksydanty.

Pestki słonecznika są źródłem pierwiastków, niezbędnych dla prawidłowej pracy organizmu: cynku, żelaza, potasu i wapnia. Ponadto te małe ziarenka stanowią bogactwo aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. 

 

słonecznik łuskany


Słonecznik łuskany Wartości odżywcze / Skład

Składniki: Słonecznik obłuszczony

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Słonecznik łuskany przepisy / Słonecznik łuskany zastosowanie

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

DOMOWY CHLEB ORKISZOWO -ŻYTNI

Składniki:
- 450 g mąki orkiszowej typ 1850
- 70 g mąki żytniej typ 720
- 200 ml maślanki
- 125 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni

 

Wykonanie:
Przygotuj rozczyn z pokruszonych drożdży, wody, cukru i 2 łyżek mąki orkiszowej. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiej, wymieszaj z rozczynem i maślanką, dodaj masło i sól. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto wymieszaj z ziarnami słonecznika i pestkami dyni, przełóż do wysmarowanej olejem podłużnej blachy i pozostaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w nagrzanym do 210° C piekarniku przez 45-55 minut (do zrumienienia).


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 250 g płatków owsianych górskich
- 240 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka sody
- 200 g brązowego cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 60g posiekanych orzechów brazylijskich
- 100 g ziarna słonecznika

Wykonanie:

Wymieszać osobno suche i mokre składniki. Do mokrych dodawać porcjami suche i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20 min do zarumienienia.


Słonecznik łuskany Zastosowanie

Do czego wykorzystać ziarna łuskanego słonecznika:

- jako dodatek do kanapek;
- panierka do ryb;
- dodatek do letnich sałatek;
- smaczna przekąska.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Słonecznik łuskany Film


Słonecznik łuskany Opinie o produkcie: Słonecznik łuskany 500g VIVIO


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Kwas foliowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Dlaczego jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka? I w jakich produktach spożywczych powinniśmy go szukać? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ważne informacje na temat kwasu foliowego znajdziesz w poniższym artykule. Kwas foliowy (znany również pod nazwą witamina B9 lub B11) jest jednym z przedstawicieli znajdującej się w pożywieniu grupy folianów o różnorodnych […]

czytaj więcej...