info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Rodzynki Sułtańskie 200g
Rodzynki Sułtańskie 200g

Rodzynki Sułtańskie 200g - VIVIO

4,99 zł
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Wartości odżywcze

rodzynki, olej słonecznikowy

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g produktu:
wartość energetyczna: 1215 kJ/287 kcal
tłuszcz: 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g
węglowodany: 65 g
w tym cukry: 65 g
białko: 2,3 g
sól: 0,05 g

Produkt może zawierać: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Doskonałe jako słodka, naturalna przekąska a także jako dodatek do:

  • musli
  • owsianek
  • koktajli
  • wypieków
  • naleśników
  • sałatek

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


Opis

  • w 100% naturalne
  • suszone na słońcu
  • bez pestek
  • bogate w witaminy i składniki mineralne
  • źródło błonnika i przeciwutleniaczy
  • wyjątkowo soczyste i słodkie w smaku
  • PRODUCENTVIVIO
    KRAJ POCHODZENIAIran / Uzbekistan / Afganistan
    WEGETARIAŃSKI
    WEGAŃSKI
    DARMOWA DOSTAWA od 199zł
    POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

    KUTIA
    PRZEPIS

    KUTIA

    Składniki:

    • 10 dag suszonych śliwek
    • 5 dag suszonych fig
    • 4 łyżki miodu
    • 5 dag rodzynek
    • 1 szklanka maku
    • aromat migdałowy
    • 5 dag migdałów
    • 1 szklanka ziaren pszenicy

    Wykonanie:

    Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

    Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

    Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

    Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
    Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

    Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.

    KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI
    PRZEPIS

    KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI

    Składniki:

    - Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
    - 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
    - garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
    - 1 banan
    - łyżka rodzynek
    - odrobina kakao
    - 1 łyżka płatków owsianych
    - 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)

    Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.

    Kasza jaglana z musem
    PRZEPIS

    Kasza jaglana z musem

    Składniki:

    - Kasza jaglana
    - mleko – pól na pól zmieszane z wodą
    - imbir
    - sól himalajska
    - pestki moreli gorzkie
    - gałka muszkatołowa
    - kardamon
    - imbir
    - mus malinowy
    - rodzynki
    - żurawina
    - masło

    Wykonanie:

    Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

    RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
    PRZEPIS

    RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

    Składniki:

    - 1,5 szklanki ryżu Basmati
    - 1,5 szklanki wody
    - 1,5 szklanki mleka
    - 1 łyżeczka cukru
    - masło do wysmarowania naczynia
    - 1/4 kostki masła
    - 4-5 jabłek
    - rodzynki - ilość według uznania

    Wykonanie:

    Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
    Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
    Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
    Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
    Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.

    Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego
    PRZEPIS

    Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

    Składniki:

    - 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
    - 200 ml ciepłego mleka sojowego;
    - 1 łyżeczka miodu spadziowego;
    - 1 łyżka posiekanych rodzynek;
    - 1 pokruszony orzech włoski;
    - Szczypta cynamonu;
    - 1 gruszka.

    Sposób przygotowania:

    Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
    Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
    Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
    Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.

    Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego
    PRZEPIS

    Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

    Składniki:

    - 200g masła klarowanego;
    - 100g mąki tortowej;
    - 100g mąki pełnoziarnistej;
    - 200g płatków owsianych;
    - 3 łyżki miodu rzepakowego;
    - 50g pokruszonych orzechów włoskich;
    - 50g posiekanych rodzynek;
    - Łyżeczka cynamonu.

    Sposób przygotowania:

    Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
    W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
    Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
    Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
    Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
    Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
    Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

    Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim
    PRZEPIS

    Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

    Składniki:

    - dynia – 100 g
    - orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
    - laska wanilii
    - cukier – 150 g
    - masło – 120 g
    - mąka pszenna – 200 g
    - jajka – 2 szt.
    - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    - rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
    - szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

    Przygotowanie:

    Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
    Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
    W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
    Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
    Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

    Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia

    Pudding z czarnego ryżu
    PRZEPIS

    Pudding z czarnego ryżu

    Składniki:

    - 1,5 litra mleka
    - 0,5 szklanki czarnego ryżu
    - cukier/słodzik wedle uznania
    - garść rodzynek
    - garść migdałów

    Wykonanie:

    Ryż moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzić ziarna i dodać je do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając. Pod koniec dodać dowolny słodzik. Gdy ryż wchłonie już większość płynu wyłączyć ogień i pozostawić danie na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać rodzynki i migdały lub inne ulubione dodatki. Jeśli chcemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję, możemy zblendować ugotowany ryż.

    Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu
    PRZEPIS

    Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu

    Składniki:

    - 1 jabłko;
    - 5 łyżek płatków jaglanych;
    - 200ml mleka migdałowego;
    - 1 łyżeczka posiekanych rodzynek;
    - 1 łyżeczka miodu;
    - Szczypta cynamonu.

    Sposób przygotowania:

    Jabłko wraz ze skórką pokrój na mniejsze kawałki;

    Ugotuj płatki na mleku roślinnym, a następnie dodaj do nich: posiekane jabłko, rodzynki i miód. Całość delikatnie wymieszaj;

    Przełóż płatki do miseczki i posyp je cynamonem.

    Jabłkowy deser z nasionami słodkiej bazylii
    PRZEPIS

    Jabłkowy deser z nasionami słodkiej bazylii

    Składniki:

    - 2 duże jabłka
    - rodzynki sułtańskie (100 gram)
    - sok z cytryny (2 łyżeczki)
    - komosa ryżowa (60 gram)
    - sok jabłkowy (200 ml)
    - mleko (100 ml)
    - nasiona słodkiej bazylii (2 łyżki)
    - jogurt naturalny ( 4 łyżeczki)
    - miód do smaku

    Przygotowanie:

    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać rodzynki, sok z cytryny i gotować pod przykryciem przez około 10 minut, jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, by nie przywarły do dna.
    Komosę ryżową przepłukać pod zimną wodą i gotować w soku jabłkowym pod przykryciem przez około 12 minut, pozostawić do ostygnięcia.
    Nasiona słodkiej bazylii namoczyć w mleku, gotować przez około 5 mint, dodać jogurt naturalny i miód.
    Nakładać do wysokich pucharków naprzemiennie warstwami: masa jabłkowa, masa z komosą. Górę udekorować masą z nasionami bazylii.

    Musli z dodatkiem chipsów jabłkowych
    PRZEPIS

    Musli z dodatkiem chipsów jabłkowych

    Składniki:

    - 1 łyżka płatków kukurydzianych;
    - 1 łyżka prażonych płatków owsianych;
    - 2 pokruszone orzechy laskowe;
    - 1 łyżka otrębów pszennych;
    - 1 łyżeczka suszonych rodzynek;
    - 1 łyżka chipsów jabłkowych;
    - 1 łyżeczka miodu;
    - 1 szklanka mleko sojowego.

    Sposób przygotowania: powyższe składniki dokładnie wymieszaj, a następnie zalej je mlekiem i gotowe!