Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy
Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy
Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy
Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy
Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy
Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy
Orzechy włoskie, orzech włoski cena zastosowanie, przepisy

Orzechy włoskie 1000g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska / Ukraina
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY250g500g

35,99 zł

RABAT - 8%

38,99 zł

-8

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Orzechy włoskie Opis

Orzechy włoskie to owoce drzewa o tej samej nazwie występującego w południowo-wschodniej Europie oraz w południowo-zachodniej i środkowej Azji.

W ich składzie znajdują się cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 oraz wysokowartościowe białko i błonnik pokarmowy.

Ze względu na wysoką zawartość fosforu są polecane osobom uczącym się i pracującym umysłowo.

Są także dobrym źródłem żelaza, wapnia, potasu, cynku i magnezu a także witaminy E, witaminy K oraz witamin z grupy B.

orzechy włoskie


Orzechy włoskie Wartości odżywcze / Skład

Składniki: orzechy włoskie

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 


Orzechy włoskie KCAL

Wszystkie orzechy mają to do siebie, że zawierają sporą ilość kalorii. Orzechy włoskie w 100 gramach produktu zawierają około 690 kalorii, a garść orzechów włoskich waży około 30 gramów. Włączając je do diety pamiętajmy o umiarze, bo owszem orzechy włoskie są bardzo odżywcze i dostarczają mnóstwo prozdrowotnych tłuszczy NNKT, błonnika, witamin i mikroelementów, ale należą do tej grupy zdrowych produktów, z których ilością nie można przesadzać ze względu na wysoką kaloryczność.


Orzechy włoskie przepisy / Orzechy włoskie zastosowanie

KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

PUDDING Z KOMOSY RYŻOWEJ

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego
  • 100 g komosy ryżowej (białej)
  • 1 łyżka stewi
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 100 g mrożonych malin
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • kilka listków mięty
  • garść pokrojonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie ulubione owoce

Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, gotujemy na małym ogniu, następnie dodajemy anyż i stewię. Gdy zacznie wrzeć wyjmujemy gwiazdki anyżu i wsypujemy komosę ryżową, gotując do momentu, aż zmięknie, czyli ok. 20-30 min (ziarna komosy nie muszą wchłonąć całego mleka, jeśli chcemy by pudding miał budyniową konsystencję).
Kiedy komosa przestygnie, umieszczamy całość w misie blendera, dodajemy maliny i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Pudding dzielimy i umieszczamy po równo w dwóch pucharkach, następnie pozostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Przed podaniem, rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę i dodajemy do niej posiekane listki mięty.
Układamy na puddingu warstwowo – owoce według uznania, czekoladę i orzechy. Zdobimy świeżą miętą.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

CIASTO Z JABŁKAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:
- 4 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 225 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki żurawiny suszonej
- pół szklanki orzechów włoskich drobno posiekanych
- 30 dag mąki pszennej
- 3 jabłka

 

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C . Dno deczki wyłóż papierem do pieczenia.
Jabłka obierz i pokrój w grube plastry, można je skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijaj z dodatkiem cukru. Cienkim strumieniem dodawaj olej cały czas ubijając.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon oraz żurawinę. Wymieszaj i dodaj do ubitych jajek. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do tortownicy i ułóż pokrojone jabłka lekko je dociskając. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. półtorej godziny (do suchego patyczka). Pod koniec pieczenia polej kilkoma łyżkami miodu.


WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

WEGE MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE

Składniki na ciasto:

  • 150 gramów bezglutenowej mąki owsianej;
  • 150 gramów mąki ryżowej;
  • Około 50 gramów mąki ziemniaczanej;
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • Około 100 mililitrów oleju pochodzenia roślinnego (np. oleju kokosowego);
  • 100 mililitrów syropu z agawy lub syropu klonowego.

Składniki na masę makową:

  • Około 500 gramów suchego, zmielonego maku;
  • 150 gramów posiekanej mieszanki studenckiej, lub innych bakalii;
  • Garści posiekanych orzechów włoskich;
  • Około 350 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego);
  • Skórki startej z jednej pomarańczy;
  • Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
  • Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wyłóż ją specjalnym papierem do pieczenia;

Wszystkie składniki niezbędne do wyrobu ciasta wymieszaj w wysokiej misce, a następnie urabiaj ręcznie, aż do momentu, w którym uzyskasz jednolitą masę;

Połowę uzyskanego ciasta wyłóż na blaszce i dokładnie rozgnieć, na przykład przy pomocy szklanki. Następnie nakłuj ciasto widelcem i włóż na około 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC;

Teraz, wymienione wyżej produkty niezbędne do wyrobu masy makowej wymieszaj w misce. Kiedy wszystkie składniki połączą się, ułóż je na upieczonym cieście;

Pokryj masę makową kawałkami pozostałego ciasta;

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190oC i piecz je przez około 25-30 minut.


CIASTECZKA OWSIANE

CIASTECZKA OWSIANE

Składniki:

  • 250g grubych płatków owsianych;
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej (najlepiej typu 2000);
  • 5 łyżek ksylitolu;
  • 5 łyżek masła sklarowanego;
  • 1 banan;
  • 100g pokruszonych orzechów włoskich;
  • 50g pokruszonej, gorzkiej czekolady;
  • 50g posiekanej suszonej żurawiny.

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiel przy pomocy młynka do kawy lub blendera;

Połącz zmielone płatki owsiane z mąką pszenną i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki;

W osobnej misce połącz ze sobą ksylitol oraz masło sklarowane;

Połącz składniki w obu miskach, a następnie dodaj do nich rozgniecionego banana;

Do składników w misce, dodaj pokruszone orzechy, czekoladę oraz siekaną żurawinę;

Z gotowego ciasta uformuj przy pomocy dłoni kulki o średnicy około 1,5-2 cm;

Rozłóż papier na blaszce do pieczenia;

Rozłóż ciastka równomiernie na blaszce, a następnie rozgnieć je przy pomocy dłoni, tak aby powstał płaski okrąg;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200oC i piecz w nim ciastka przez około 10-12 minut.


CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

CIASTO DAKTYLOWO - ORZECHOWE

Składniki:

- 200 g mąki migdałowej
- 30 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml syropu z daktyli
- pół kostki masła
- 150 g suszonych daktyli
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem przez kilka minut. Dodać cynamon i syrop daktylowy i zblendować na gładką masę.
Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masło z ksylitolem utrzeć na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Połączyć z masą daktylową. Dodać mąki i posiekane orzechy, delikatnie zamieszać.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika. Piec ok. 50 minut. Pokroić w kwadratowe porcje.


Orzechy włoskie Zastosowanie

Orzechy włoskie są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Doskonale podkreślają także smak wypieków, owsianek, lodów i deserów oraz wielu potraw, tj. sałatki czy makarony.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Orzechy włoskie Film


Orzechy włoskie Opinie o produkcie: Orzechy włoskie 1000g

K
Krystian
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
17/04/20
Wszystko w porządeczku
Review by Krystian on 17 Apr 2020 review stating Wszystko w porządeczku
Orzechy niepokruszone , ładne duże połówki tak trzymać podoba mnie się to ;). Miałem nie dawać drugiej szansy ze względu na długi czas oczekiwania bez informacji o tym na stronie dopiero po złożeniu zamówienia poinformowali smsem , ale jakość + cena i rodzynki w gratisie mnie przekonały i były to pierwsze ale nie ostatnie zakupy jednak ;). Pozdrawiam i polecam
A
ANNA
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
03/02/20
orzechy
Review by ANNA on3 Feb 2020 review stating orzechy
piękne duże połówki
B
Bożena
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
07/01/20
Orzechy włoskie
Review by Bożena on7 Jan 2020 review stating Orzechy włoskie
Bardzo smaczne.Cena super.Polecam.
B
Bożena
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
18/10/19
Orzechy włoskie
Review by Bożena on 18 Oct 2019 review stating Orzechy włoskie
Bardzo smaczne orzechy.Cena też fajna.Polecam.
A
ania
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
25/09/19
orzechy włoskie
Review by ania on 25 Sep 2019 review stating orzechy włoskie
Świeże i smaczne jak zwykle. Polecam.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Kwas foliowy – co powinniśmy o nim wiedzieć?

Dlaczego jest tak ważny dla prawidłowego rozwoju organizmu człowieka? I w jakich produktach spożywczych powinniśmy go szukać? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, ważne informacje na temat kwasu foliowego znajdziesz w poniższym artykule. Kwas foliowy (znany również pod nazwą witamina B9 lub B11) jest jednym z przedstawicieli znajdującej się w pożywieniu grupy folianów o różnorodnych […]

czytaj więcej...

Poznaj najważniejsze właściwości zdrowotne oraz zastosowanie orzechów włoskich

Jakie są ich najważniejsze wartości odżywcze? I jaki wpływ na nasze zdrowie wywierają orzechy włoskie? W poniższym artykule znajdziesz garść najważniejszych informacji na temat tych niezwykłych orzechów! Chociaż smak orzechów włoskich zna chyba większość z nas, niewielu zdaje sobie sprawę z tego jak wiele cennych składników odżywczych skrywa w sobie ten niezwykły produkt. Niniejsze nasiona […]

czytaj więcej...

Jak wykorzystać orzechy włoskie w świątecznych przepisach?

Jak przygotować wyjątkowe dania wigilijne z orzechami włoskimi? W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie trzy przepisy na pyszne i proste świąteczne potrawy. Gwiazdka coraz bliżej, a to oznacza, że oprócz świątecznej gorączki zakupów czeka Cię również przygotowanie wigilijnego menu, które sprawi, że tego uroczystego dnia zachwycisz swoich gości paletą wyjątkowych smaków i aromatów. Przepis nr […]

czytaj więcej...