-5% Z KODEM: CHŁOPAK5    Sprawdź szczegóły.

info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g

Bio Rodzynki 250g - VIBIO

9,19 zł(2)

Produkt niedostępny

POZOSTAŁE GRAMATURY:

Wartości odżywcze

Składniki: 99,5% organiczna suszona rodzynka sułtańska 0,5% organiczny olej słonecznikowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Zastosowanie

Rodzynki mogą być spożywane zarówno w formie dodatku do ciast, deserów, jogurtów czy owsianek jak i słodkiej, zdrowej przekąski.


Opis

Rodzynki sułtańskie to jedne z najpopularniejszych bakalii. Posiadają w swoim składzie znaczące ilości manganu, żelaza i witaminy B6. Stanowią także bogate źródło miedzi i potasu, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. 

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAUzbekistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

KUTIA
PRZEPIS

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.

KEKS
PRZEPIS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.

Kasza jaglana z musem
PRZEPIS

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI
PRZEPIS

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu Basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania naczynia
- 1/4 kostki masła
- 4-5 jabłek
- rodzynki - ilość według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego
PRZEPIS

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego
PRZEPIS

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim
PRZEPIS

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia

Pudding z czarnego ryżu
PRZEPIS

Pudding z czarnego ryżu

Składniki:

- 1,5 litra mleka
- 0,5 szklanki czarnego ryżu
- cukier/słodzik wedle uznania
- garść rodzynek
- garść migdałów

Wykonanie:

Ryż moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzić ziarna i dodać je do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając. Pod koniec dodać dowolny słodzik. Gdy ryż wchłonie już większość płynu wyłączyć ogień i pozostawić danie na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać rodzynki i migdały lub inne ulubione dodatki. Jeśli chcemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję, możemy zblendować ugotowany ryż.

Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu
PRZEPIS

Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu

Składniki:

- 1 jabłko;
- 5 łyżek płatków jaglanych;
- 200ml mleka migdałowego;
- 1 łyżeczka posiekanych rodzynek;
- 1 łyżeczka miodu;
- Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jabłko wraz ze skórką pokrój na mniejsze kawałki;

Ugotuj płatki na mleku roślinnym, a następnie dodaj do nich: posiekane jabłko, rodzynki i miód. Całość delikatnie wymieszaj;

Przełóż płatki do miseczki i posyp je cynamonem.

Przepis na pyszną sałatkę z dodatkiem kurczaka tandori masala?
PRZEPIS

Przepis na pyszną sałatkę z dodatkiem kurczaka tandori masala?

Składniki:

- 100 g fileta z piersi kurczaka;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- 1 łyżka przyprawy tandori masala marki VIVIO;
- 3 garści pokruszonej sałaty lodowej;
- 2 plastry ananasa;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- 1 łyżeczka posiekanych rodzynek;
- ½ papryki czerwonej;
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, posyp przyprawą i natrzyj oliwą z oliwek;

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200oC i piecz w nim kurczaka przez około 15-20 minut;

Pokruszone liście sałaty przełóż do miski, a następnie dodaj do nich: przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w paski paprykę, pokrojonego w kostkę ananasa oraz posiekane rodzynki;

Do sałatki dodaj upieczone kawałki kurczaka tandori masala i wymieszaj całość z odrobiną oleju rzepakowego.

Tak przygotowana sałatka świetnie sprawdzić się może w formie lunchu lub pożywnej kolacji.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Rodzynki – właściwości, przeciwwskazania, kalorie i pyszne przepisy

Pamiętasz smak rodzynków, którymi zajadałeś/aś się w dzieciństwie? Babcie i mamy dodawały je do ciast i zdarzało się, że znikały z kuchennego blatu zanim tam trafiły. Jak się okazuje rodzynki nie tylko pysznie smakują, ale mają też wiele cennych właściwości. O nich oraz o kaloriach, przeciwwskazaniach i kilku pysznych przepisach z rodzynkami w roli głównej […]

czytaj więcej...

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Rodzynki w świątecznych przepisach!

To już oficjalne, ostatni miesiąc 2019 roku możemy uznać za rozpoczęty. To oznacza tylko jeno – czas zabrać się za świąteczne przygotowania! W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka odważnych przepisów na wigilijne potrawy z rodzynkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom urozmaicisz swoje świąteczne menu, a Twoi goście zachwycą się smakiem […]

czytaj więcej...