Babka płesznik – dobra na wszystko?
Babka płesznik jest bogatym źródłem błonnika. Błonnik, to naturalne substancje, które nie są trawione ani wchłaniane przez organizm człowieka. Najważniejszą jego funkcją jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody. Pobudza to jelita do oczyszczania organizmu z toksyn i wydalania szkodliwych produktów przemiany materii.
Babka płesznik pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Jest to wyprostowana, jednoroczna roślina, która może osiągnąć nawet do 0,4 m wysokości. Nasiona babki płesznik są jajowate lub jajowate wydłużone, błyszczące i aksamitne w dotyku. Mają średnio brązową lub ciemnobrązową barwę.
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania babki płesznik:
- Jest źródłem dietetycznego białka
- Pomaga przy zaparciach przejściowych i atonicznych
- nie podrażnia ścian jelit
- Wpływa na wzrost dobrych bakterii w jelitach
- zmniejsza uczucie głodu i ogranicza wchłanianie tłuszczu
- Napar z nasion babki płesznik ma działanie oczyszczające i nawilżające
Pamiętajmy, że podczas stosowanie babki płesznik, zalecane jest spożywanie dużej ilości płynów.
Zalecana dzienna dawka błonnika to 35 g i tyle babki powinniśmy spożywać w 3 porcjach. Można ją dodać do zup, sosów, lub spożywać zalewając mlekiem, jogurtem, sokiem, wodą czy dodać do musli. Najlepszą porą na spożycie babki płesznik jest: 3 godziny przed posiłkiem i bezpośrednio po spożyciu. Zwiększa to uczucie sytości.
Babkę płesznik możesz zamówić w sklepie: