Aquafaba 30g - Vitko
Aquafaba 30g - Vitko
Produkt niedostępny
Aquafaba 30g Vitko - skład
MARKA |
---|
Vitko |
SKŁAD: odwodniony wyciąg z roślin strączkowych (ciecierzyca)
Wartość odżywcza w 100g odtworzonego produktu:
Białka - 6,1g
Węglowodany - 14g
Wartość energetyczna: 351kJ/84 kcal
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Aquafaba 30g Vitko - Zastosowanie
Produkt zastępujący jajka i białko mleka w wypiekach, ciastach, sosach, kremach, beza, lodach itp.
SPOSÓB UŻYCIA: Odtłuść narzędzia kuchenne. Dodaj 10 g produktu do 150 g przegotowanej wody (50-60С˚). Wymieszaj i przykryj pokrywką. Odczekaj 2-3 minuty. Produkt jest gotowy do użycia.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w temperaturze nie większej niż 25 stopni Celsjusza i wilgotności względnej nie większej niż 80%.
Aquafaba 30g Vitko - Opis produktu
Zastosowanie pianki z grochu włoskiego czyli ciecierzycy w deserach zwróciło uwagę miłośników wegańskiego jedzenia. Odkryto bowiem, że płyn z grochu włoskiego może całkowicie zastąpić białko jajek bez konieczności stosowania stabilizatorów. Białko z nasion strączkowych da ubić się na sztywno tak samo jak białko jaja kurzego. Aquafaba zastąpi jajko w przygotowanych posiłkach i deserach. Można z niej przygotować wegańskie musy oraz bezę.
Produkt zastępujący jajka i białko mleka w wypiekach, ciastach, sosach, kremach, beza, lodach itp. Odpowiedni dla: wegan i wegetarian, osób uczulonych na jajka oraz prowadzące zdrowy tryb życia.
Produkt zawiera saponiny, witaminy z grupy B, potas, fosfor, magnez, wapń i żelazo.
1/2 łyżeczki rozpuszczalnej aquafaby + 3 łyżki wody to odpowiednik 1 dużego jajka
1/3 łyżeczki rozpuszczalnej aquafaby + 2 łyżki wody to odpowiednik 1 białka jajka
30g rozpuszczalnej aquafaby + 450 ml wody to odpowiednik 10 dużych jajek lub 15 białek jaj