info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

BIO Ashwaganda proszek 100g - VIBIO

BIO Ashwaganda proszek, ekologiczna ashwaganda 100g

BIO Ashwaganda proszek 100g - VIBIO

12,59 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 1 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Ashwagandha - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
IndieVIBIO

Składniki: Organiczna Ashwagandha (sproszkowany korzeń ashwagandha - Withania somnifera (L.) Dunal.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Ashwagandha - Zastosowanie

Ashwagandha już od setek lat stanowi niezastąpiony składnik medycyny ajurwedyjskiej. Uznawana jest ona za cenne wsparcie w leczeniu licznych zaburzeń stanu zdrowia (w tym niepłodności u mężczyzn). Roślina ta coraz częściej wykorzystywana jest również we współczesnym przemyśle farmaceutycznym. Co ciekawe, niniejszy suplement diety możemy także wykorzystać w naszej kuchni. Na przykład podczas przygotowywania świeżych soków oraz koktajli warzywno-owocowych.

Sposób użycia: zaleca się spożywać 5 gram dziennie (miarka), rozpuszczając w 150ml wody lub ulubionego napoju.

Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek z jego składników.

Przechowywać w miejscu niedostępnym dla małych dzieci. Przechowywać
w miejscu suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Ashwagandha - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych ashwagandhy

Ashwagandha (znana również jako witania ospała oraz indyjski żeń-szeń) to niezwykła roślina, która zajmuje ważne miejsce w medycynie ajurwedyjskiej już od tysięcy lat. Niemniej jednak, coraz częściej stosowana jest ona również we współczesnej fitoterapii. Wszystko to za sprawą jej dobroczynnego wpływu na organizm człowieka. Okazuje się, iż wprowadzenie ashwagandhy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, wpływa na zwiększenie naszych sił witalnych, jak również może przyczynić się do wspomagania leczenia niepłodności u mężczyzn. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości zdrowotnych ashwagandhy? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić ashwagandhę w proszku?

Jak prawidłowo przechowywać ashwagandhę w proszku?

Czy ashwagandhę można spożywać każdego dnia?

Czy dzieci mogą spożywać ashwagandhę?

Jakie są opinie ekspertów na temat ashwagandhy?

  • Zastosowanie ashwagandhy w codziennej kuchni i nie tylko;

  • Ashwagandha – przepisy.

Co to jest i skąd pochodzi ashwagandha?

Na terenie Indii ashwagandha znana jest już od tysięcy lat. Niemniej jednak, współcześnie roślina ta zyskuje coraz większe uznanie również na terenie całego świata, zwłaszcza wśród miłośników zdrowego stylu życia. Witania ospała jest delikatną rośliną, należącą do rodziny psiankowatych. Zazwyczaj osiąga ona wysokość od 35 centymetrów do nawet 150 centymetrów. Ashwagandha odznacza się zielonymi liśćmi, żółtymi kwiatami oraz charakterystycznymi pomarańczowymi owocami, które w pierwszej kolejności mogą przywodzić nam na myśl owoce miechunki. Za jadalne części ashwagandhy uznaje się zarówno korzeń, jak i drobne owoce. To właśnie te części znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym.

Ashwagandha w naturalnych warunkach występuje na terenie Azji Południowej. Ponadto, możemy spotkać ją w regionie Południowo-Wschodniej Europy oraz w Północno-Wschodniej Afryce. Mimo, iż ashwagandha wydaje się dość egzotyczną rośliną, tak naprawdę jest ona niedaleką kuzynką dobrze znanego nam pomidora. Jest ona zdolna do rozwoju w klimacie umiarkowanym, jako roślina jednoroczna. Co ciekawe, możemy zasiać ją nawet we własnym ogródku. Podczas siewu warto jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ pierwsze ziarenka kiełkują dopiero po upływie 4 tygodni i tylko wtedy, gdy temperatura podłoża utrzymuje się na poziomie 20-24oC. Dlatego też, zaleca się, aby indyjski żeń-szeń sadzić w okresie późnej wiosny, natomiast zbiorów warto dokonać dopiero na początku jesieni. Wówczas roślina ta jest w stanie osiągnąć swoją pełną dojrzałość.

Źródła historyczne donoszą, iż niezwykłe właściwości ashwagandhy znane były ludzkości już ponad dwa tysiące lat temu. W czasach starożytnych roślina ta ceniona była przede wszystkim za swoje działanie wzmacniające. Warto również wiedzieć, że słowo „ashwagandha” oznacza „zapach konia”. Niniejsza nazwa nawiązywała bowiem do właściwości żeń-szenia indyjskiego, które miały nadawać człowiekowi wigor oraz siłę prawdziwego ogiera.

Ashwagandha wykazuje swoje właściwości zdrowotne za sprawą zawartości niezwykłych składników odżywczych, witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej między innymi cenne alkaloidy, fitosterole oraz kumaryny. Ponadto, roślina ta jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu spore ilości żelaza, co jest szczególnie ważne w przypadku osób, które zmagają się z problemem niedokrwistości.

Bio Ashwagandha marki VIVIO dostępna jest w formie łatwego w zastosowaniu proszku, otrzymywanego z pełnego wartości odżywczych korzenia żeń-szenia indyjskiego. Niniejszy produkt odznacza się kremową barwą i sypką konsystencją. Co ciekawe, ashwagandha charakteryzuje się niecodziennym, lekko egzotycznym smakiem, który wzbogaca aromat przygotowywanych przez nas koktajlów na bazie świeżych warzyw i owoców.

Ashwagandha – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Dzięki zawartości niezwykłych składników, wprowadzenie ashwagandhy do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia. Roślina ta znana jest przede wszystkim ze swojego pozytywnego wpływu na funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego. W medycynie wschodniej uznawana jest ona za źródło sił witalnych oraz pokarm poprawiający pracę mózgu. Również współczesne badania z dziedziny fitoterapii dowodzą, iż żeń-szeń indyjski jest w stanie poprawiać naszą koncentrację oraz łagodzić negatywne skutki stresu. Dodatkowo, substancje zawarte w składzie ashwagandhy (w tym przede wszystkim glikowitanolidy) oddziałują na zwiększenie naszych zdolności do szybkiego kojarzenia i lepszego zapamiętywania.

Najnowsze doniesienia naukowe zwracają także uwagę na potencjał przeciwdepresyjny oraz przeciwlękowy witani ospałej. W świetle badań, roślina ta uzyskiwała podobną skuteczność w leczeniu objawów niniejszego zaburzenia, jak popularne leki przeciwdepresyjne. Niemniej jednak, potwierdzenie powyższych właściwości wymaga przeprowadzenia dalszych, rzetelnych badań oraz obserwacji o charakterze klinicznym. Co ciekawe, żeń-szeń indyjski od lat wzbudza również zainteresowanie naukowców zajmujących się zagadnieniem choroby Alzheimera. Okazuje się bowiem, że ashwagandha wykazuje pozytywny wpływ na łagodzenie objawów tej choroby. Badania kliniczne dowodzą, iż wyciąg z witani ospałej sprzyja hamowaniu tworzenia się włókien odpowiedzialnych za wywoływanie objawów choroby Alzheimera. Dlatego też, właściwe zastosowanie niniejszej rośliny może wiązać się z opóźnieniem powstawania zmian o charakterze neurodegeneracyjnym.

W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują również witanolidy. Zgodnie z doniesieniami z dziedziny fitoterapii, substancje zawarte w ashwagandhdzie mogą odpowiadać za zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych, między innymi w przebiegu raka jelita grubego, raka płuc, raka piesi, a nawet raka trzustki. Co najważniejsze, witanolidy nie wykazują negatywnego wpływu na zdrowe komórki organizmu człowieka. Warto również wiedzieć, że stosowanie ashwagandhy w okresie chemioterapii może poprawiać samopoczucie pacjentów i łagodzić objawy zmęczenia, a tym samym podnosić odczuwaną jakość życia.

Nie bez znaczenia jest także wpływ żeń-szenia indyjskiego na układ pokarmowy człowieka. Substancje zawarte w niniejszej roślinie mogą odpowiadać za skuteczną ochronę wątroby przed działaniem związków toksycznych (ze szczególnym uwzględnieniem metali ciężkich). Dodatkowo, ashwagandha może wykazywać podobne działanie do silimaryny (leku stosowanego w przebiegu zaburzeń czynności wątroby). Co ciekawe, zawarte w niej substancje czynne odpowiadają również za ochronę żołądka przed negatywnymi konsekwencjami stresu, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju choroby wrzodowej w przyszłości.

Witania ospała wykazuje liczne właściwości zdrowotne, wśród nich możemy wyróżnić jej pozytywny wpływ na łagodzenie objawów choroby zwyrodnieniowej stawów. Wszystko to za sprawą jej działania przeciwzapalnego. Roślina ta od lat znana jest również ze swojego wpływu na płodność u mężczyzn. Okazuje się, że ashwagandha jest w stanie poprawiać jakość nasienia, a przy tym zwiększać ruchliwość jajników. Ponadto, żeń-szeń indyjski uznawany jest za cenny element profilaktyki cukrzycy typu II, jak również nieocenione wsparcie układu odpornościowego. Dlatego też, wprowadzenie niniejszej rośliny do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może zmniejszać naszą podatność na działanie szkodliwych wirusów i bakterii.

Chociaż ashwagandha wykazuje niezliczone właściwości zdrowotne, należy pamiętać, że jest ona jedynie suplementem diety, a nie lekiem. W związku z tym, nie można stosować jej zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, spożywanie ashwagandhy w proszku w celach leczniczych należy każdorazowo skonsultować z doświadczonym lekarzem, dietetykiem klinicznym lub farmaceutą.

Ashwagandha – dawkowanie oraz najważniejsze informacje na temat suplementacji

Stosowanie ashwagandhy zalecane jest w przebiegu przewlekłego zmęczenia, dokuczliwych bólów stawów, osłabienia odporności, problemów z płodnością u mężczyzn, jak również w przypadku problemów z zapamiętywaniem i utrzymywaniem długotrwałej koncentracji. Warto jednak pamiętać, że większość badań na temat właściwości niniejszej rośliny została przeprowadzona na zwierzętach w warunkach laboratoryjnych. W związku z tym, stosowanie niniejszego suplementu diety powinno odbywać się pod opieką doświadczonego lekarza, farmaceuty lub zaufanego fitoterapeuty.

Większość z dostępnych na rynku suplementów diety pod nazwą ashwagandha otrzymywana jest z pełnego wartościowych składników korzenia niniejszej rośliny. I mimo, iż nie istnieją oficjalne wytyczne dotyczące stosowania, zaleca się, aby każdego dnia nie spożywać więcej niż 5 gramów ashwagandhy rozpuszczonej w 150 mililitrach czystej wody lub ulubionego napoju. Zalecana dawka niniejszego suplementu diety powinna dostosowana być zarówno do wieku, wagi, jak i indywidualnych wymagań organizmu.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania ashwagandhy

W większości przypadków stosowanie ashwagandhy jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej zażywaniem. Po pierwsze, substancja ta nie jest zalecana w przypadku kobiet znajdujących się w okresie ciąży oraz karmiących piersią. Po drugie, ashwagandha może wchodzić w negatywną reakcję z niektórymi lekami, w tym środkami nasennymi, stosowanymi w przebiegu padaczki oraz środkami o działaniu znieczulającym. Po trzecie, szczególną ostrożnością w stosowaniu niniejszego suplementu diety powinny wykazać się dzieci oraz osoby, u których rozpoznano hemochromatozę (zaburzenie o podłożu genetycznym, związane z nadmiarem żelaza we krwi). Ponadto, nieprawidłowe stosowanie ashwagandhy może doprowadzić do zaburzeń czynności tarczycy. W niektórych przypadkach roślina ta wywołuje reakcje alergiczne. Dlatego też, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych (np. pieczenia, swędzenia lub zaczerwienienia skóry) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Ashwagandha w proszku – cena

Ashwagandha w proszku dostępna jest w opakowaniach o pojemności 100 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy około 20,00 – 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena ashwagandhy może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt jest opatrzony certyfikatem BIO. Dzięki temu zyskamy pewność, że ashwagandha, którą mamy zamiar kupić jest najwyższej jakości, a przy tym bezpieczna dla naszego zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ashwagandhy

Pytanie 1: Gdzie można kupić ashwagandhę w proszku? Niniejszy produkt dostępny jest w niektórych aptekach oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, ashwagandhy warto także poszukać w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób możemy zyskać dostęp do atrakcyjnej ofert cenowej, jak również zdobyć dużą ilość informacji na temat interesującego nas produktu.

Pytanie 2: Jak prawidłowo przechowywać ashwagandhę w proszku? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu (np. w apteczce lub szafce kuchennej). Ashwagandha powinna również trzymana być z dala od dzieci. Dzięki zamknięciu jej w szczelnym pojemniku z pokrywką, będziemy w stanie na dłużej zatrzymać jej cenne właściwości zdrowotne.

Pytanie 3: Czy ashwagandhę można spożywać każdego dnia? Ashwagandha może stanowić doskonałe uzupełnienie zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Niemniej jednak, przed rozpoczęciem jej suplementacji warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego fitoterapeuty, dietetyka lub lekarza pierwszego kontaktu. Zaleca się, aby każdego dnia nie stosować więcej niż 5 gramów niniejszego produktu.

Pytanie 4: Czy dzieci mogą spożywać ashwagandhę? Stosowanie żeń-szenia indyjskiego nie jest zalecane w przypadku najmłodszych dzieci. Niemniej jednak, niniejszy suplement diety może zażywany być przez nastolatków oraz studentów. Dzięki składnikom zawartym w niniejszej roślinie, możliwe staje się zwiększenie zdolności do zapamiętywania i koncentracji, jak również zniwelowanie negatywnych konsekwencji stresu.

Pytanie 5: Jakie są opinie ekspertów na temat ashwagandhy? Witania ospała wzbudza ogromne zainteresowanie wśród naukowców z całego świata. Nic w tym dziwnego, w końcu wykazuje ona szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych i skutecznie poprawia nasze samopoczucie. Pozytywny wpływ ashwagandhy na funkcjonowanie organizmu człowieka potwierdzają również liczne badania naukowe. Eksperci są zgodni, że roślina ta (stosowana w odpowiedni sposób) stanowi cenne uzupełnienie zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. Niemniej jednak, przed rozpoczęciem jej regularnej suplementacji, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

 

ashwagandha

 

Podsumowanie

Ashwagandha to roślina o niezwykłej mocy. Wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, przy jednoczesnym przestrzeganiu systematycznej aktywności fizycznej, jest w stanie zagwarantować nam zdrowie i dobre samopoczucie psychiczne na długie lata. Lista cennych właściwości zdrowotnych niniejszej rośliny zdaje się nie mieć końca, a kolejne badania naukowe potwierdzają jej korzystny wpływ na organizm człowieka. Dlatego też, już dziś warto wprowadzić ashwagandhę do zdrowego stylu życia!

Bibliografia

  1. Bhattacharya, S., Bhattacharya, A., Sairam, K., & Ghosal, S. (2000). Anxiolytic-antidepressant activity of Withania somnifera glycowithanolides: An experimental study. Phytomedicine, 7(6), 463-469 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11194174;
  2. Dar N.J., Hamid A., Ahmad M., Pharmacologic overview of Withania somnifera, the Indian Ginseng, „Cellular and Molecular Life Sciences” 2015, 72(23), 4445–4460;
  3. Giovindarajan R., Vijayakumar M., Pushpangadan P., Antioxidant approach to disease management and the role of 'Rasayana' herbs of Ayurveda, „Journal of Ethno-Pharmacology” 2005, 99, 165–178;
  4. Gupta, Y., Srivastava, A., Sharma, S., Kumar, G., & Rao, T. (2015). Efficacy & safety evaluation of Ayurvedic treatment (Ashwagandha powder & Sidh Makardhwaj) in rheumatoid arthritis patients: A pilot prospective study. Indian Journal of Medical Research, 141(1), 100 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25857501;
  5. In vivo enhancement of natural killer cell activity through tea fortified with Ayurvedic herbs, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19504465;
  6. Mishra L.-Ch., Singh B.B., Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania somnifera (Ashwagandha): A Review, „Alternative Medicine Review” 2000, 5(4), 334–346;
  7. Nowak G.: Surowce roślinne stosowane w wyczerpaniu psychofizycznym i stresie. Katedra i Zakład Naturalnych Surowców Leczniczych i Kosmetycznych Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinowskiego w Poznaniu;
  8. Obidoska G., Sadowska A., Rośliny o działaniu adaptogennym [w: Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin], SGGW, Warszawa 2004;
  9. Randomized placebo-controlled adjunctive study of an extract of withania somnifera for cognitive dysfunction in bipolar disorder, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24330893;
  10. Sandhu, J., Shah, B., Shenoy, S., Padhi, M., Chauhan, S., & Lavekar, G. (2010). Effects of Withania somnifera (Ashwagandha) and Terminalia arjuna (Arjuna) on physical performance and cardiorespiratory endurance in healthy young adults. International Journal of Ayurveda Research, 1(3) 144 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2996571/;
  11. Singh, N., Bhalla, M., Jager, P. D., & Gilca, M. (2011). An Overview on Ashwagandha: A Rasayana (Rejuvenator) of Ayurveda. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines, 8.(5S) Retrieved from ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3252722/;
  12. The relationship between chondroprotective and antiinflammatory effects of Withania somnifera root and glucosamine sulphate on human osteoarthritic cartilage in vitro, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18697233;
  13. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19501822.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów