Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Agar – naturalny zamiennik żelatyny

Agar wytwarza się z czerwonych alg, które wydobywane są u wybrzeży Japonii. Dostępny jest jako proszek, który ma właściwości żelujące. Jest zdrowym, naturalnym i bezkalorycznym zamiennikiem żelatyny pochodzenia zwierzęcego.
Znany jest od wieków, jednak do Europy przywędrował stosukowo niedawno. Zaliczany jest do zdrowej żywności, w związku z czym, ostatnio stał się niezwykle popularny. Jest idealny dla wegetarian i wegan, którzy do tej pory nie używali żelatyny ze względu na jej pochodzenie.
Właściwości agaru:
- Zawiera wapń i żelazo oraz witaminy B6, E i K
- Wspomaga osoby będące na diecie, ponieważ daje uczucie sytości
- Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
- Zawiera błonnik, kwas foliowy i tłuszcze Omega-3
- Jest bezsmakowy i bezzapachowy
Jak przygotować agar?
Podobnie jak żelatynę, rozpuszczamy go w wodzie, a następnie gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie, agar zyskuje neutralny smak. Agar topi się dopiero w temperaturze 85-90oC. Agar zastyga już w temperaturze pokojowej. Tężeje szybciej niż żelatyna. Co interesujące, agar możemy kilkukrotnie roztapiać, wracać do jego stałej konsystencji i tak w kółko – agar nie traci swoich właściwości.
Ważną zaletą agaru jest to, że ma lekko elastyczną konsystencję, dzięki czemu bez obawy możemy formować z przygotowanych z jego użyciem galaretek, dowolne kształty i formy.