Jak schudnąć? Dlaczego tracimy na wadze?Gdzie kryje się sekret szczupłej sylwetki?
Jak schudnąć? Jak pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Zazwyczaj wydaje nam się, że należy mniej jeść i więcej się ruszać – czy tak rzeczywiście jest? A może tajemnica smukłej sylwetki jest bardziej skomplikowana i ma na nią wpływ wiele różnych czynników?
Dieta i odchudzanie. Jak tyjemy i chudniemy?
Dr n. med. Gerard E. Mullin – adiutant na Wydziale Medycyny Uniwersytetu Hopkinsa w Baltimore i dyrektor jednego z oddziałów w tamtejszym szpitalu oraz znany na całym świecie specjalista w zakresie dietetyki i gastroenterologii w swojej książce wskazuje, że teoria bilansu kalorycznego jest przestarzała, a współczesna nauka jednoznacznie dowodzi, że waga człowieka i jego zdrowie są zależne nie tylko od liczby kalorii. Przykład: 1800 kalorii w ciągu dnia możemy przyjąć pijąc coca colę i jedząc ciastka, a wcale nie będziemy zdrowi ani szczupli. Wynika to z faktu, że jedzenie to nie tylko kalorie, ale też energia, która jest potrzebna do procesów biochemicznych i fizjologicznych w organizmie (1).
Jak mają się diety cud do tych informacji?

Trwała utrata wagi może odbyć się w zdrowy sposób i z pożytkiem dla ciała tylko wówczas, gdy na trwałe zmienimy nawyki żywieniowe i poprawimy jakość kalorii, które dostarczamy do organizmu. Nie jest tajemnicą, że „diety cud” działają bardzo krótko, a szybko pojawia się nieprzyjemny efekt jo-jo.
W latach 80. w USA powstałą teoria setpoint, która zakłada, że każdy organizm dąży do równowagi biologicznej poprzez osiągnięcie optymalnej masy ciała (jest to punkt pomiędzy potrzebami organizmu a jego możliwościami). Wpływ na to mają takie czynniki, jak m.in. biota jelitowa. Ten omawiany setpoint pomaga utrzymać wagę w wyznaczonych granicach, mimo niewielkich zmian w ilości kalorii. Jego prawidłowe działanie powoduje, że w okresach głodówek organizm „przekazuje ciału informację”, że metabolizm musi zwolnić, by minimalizować chudnięcie i utratę tkanki tłuszczowej. Jest to zaleta, jeśli chodzi o przetrwanie organizmu, ale dla restrykcyjnych diet to prawdziwa przeszkoda, obrazująca w jaki sposób głodówki nie dają efektu. A w drugą stronę? Czy setpoint zapobiega tyciu, kiedy jemy za dużo? Tak, ale trwa to bardzo krótko – niestety.
Jak więc zdrowo i skutecznie schudnąć?
Dr n. med. Gerard E. Mullin w swojej książce wskazuje, że należy zmienić swój setpoint, czyli punkt równowagi. A przede wszystkim nie robić tego, co by mogło go zaburzyć, przesunąć wyżej, a tak się dzieje, gdy odzyskuje się stracone kilogramy w efekcie jo-jo. Dlatego restrykcyjne i wyniszczające diety nie są skuteczne ani zdrowe.
Na tycie ma wpływ wiele czynników, takich jak: uwarunkowania genetyczne, środowisko, w którym żyjemy, choroby, nieustabilizowany poziom glukozy we krwi i błędy dietetyczne, a nawet zanieczyszczenia organiczne. Nowe badania wskazują z kolei, że istotna jest mikroflora jelitowa – szeroki system mikrobów żyjących w jelitach.

Dlaczego mówimy, że „jesteś tym, co jesz”?
Dlatego, że pożywienie jest trawione, ale, w dalszej kolejności metabolizowane poprzez mikroby, które tworzą mikroflorę jelitową. To ona w znacznym stopniu decyduje o zdrowiu, wyglądzie i sylwetce. Naukowcy i lekarze wskazują, że pojawia się coraz więcej dowodów na to, że sposób „karmienia” bioty jelitowej decyduje o zdrowiu i wadze. Duża ilość tłuszczów, węglowodanów prostych i żywności wysoko przetworzonej prowadzi do redukcji mikroflory, a to powoduje tycie. W USA temu zagadnieniu poświęca się coraz więcej uwagi. W czasopiśmie „Future Microbiology, na które powołuje się wielu badaczy, w tym dr n. med. Gerard E. Mullin, wskazano, że wpływ mikroflory jelitowej na otyłość prawdopodobnie obejmuje interakcję mikrobowo – żywieniową (1).
Inne wskazówki, dotyczące odżywiania się w trosce o smukłą sylwetkę i zdrowie znajdziesz w artykule > Dieta. Jak się odchudzać? Zdrowe i mądre odchudzanie
Odchudzając się należy pamiętać, że dieta to nie jedyny czynnik, który wpływa na stan zdrowia i sylwetkę, ale z pewnością jeden z najważniejszych. Wpływa ona na biotę jelitową, co, jak wskazano powyżej, ma diametralne znaczenie dla wagi. Nie można jednak zapomnieć o innych czynnikach, takich jak: stres, przyjmowanie antybiotyków, czy brak aktywności fizycznej, które również mają znaczenie i wpływają na wygląd, samopoczucie i sylwetkę.
1. Gerard E. Mullin, Zadbaj o równowagę mikroflory jelitowej. Popraw odporność i schudnij raz na zawsze, przekł. E. Kleszcz, Wyd. Galaktyka, s. 11.