8 powodów, dla których warto jeść bakalie
Bakalie od dawna były uważane za zdrową i pożywną przekąskę. Przed wiekami na Dalekim Wschodzie wierzono w ich niezwykłą moc i dlatego uprawiano na szeroką skalę m.in. drzewa migdałowe, figowce, plamy, kokosy i daktyle. Do dziś bakalie są popularną przekąską. Są smaczne i zdrowe, ale kaloryczne, dlatego nie powinno się jeść ich w nadmiarze, ale po kilka sztuk, jako przekąskę.
Bakalie to źródło tłuszczów, które dostarczają energii i pozytywnie oddziałują na stan skóry. Dzięki nim do organizmu trafiają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D, E i K. Zawierają też błonnik, który pomaga uregulować procesy trawienne i daje uczucie sytości, co jest przydatne w walce z nadwagą. Bakalie są też źródłem wapnia, magnezu, cynku i witamin z grupy B, które poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.
8 powodów, dla których warto jeść różne bakalie
Jedzenie bakali zaleca się zwłaszcza kobietom w okresie menopauzy, osobom cierpiącym na zaparcia, przemęczonym, przepracowanym, żyjących w stresie i napięciu.
Bakali nie powinny jeść osoby uczulone na orzechy, z chorobami wątroby i wrzodami żołądka.
Istotne jest, by, jedząc bakalie, odpowiednio je rozgryzać i przeżuwać, ponieważ źle pogryzione mogą powodować bóle brzucha.