7 inspirujących przepisów na pyszne dania z kaszą jaglaną!
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz. Kasza jaglana jest wytwarzana od bardzo dawna. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Posiada niewielką ilość skrobi i sporo łatwo przyswajalnego białka. Jest źródłem witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Nie zawiera glutenu (nadaje się dla osób z celiaką) i wysusza błonę śluzową , przez co okaże się pomocna cierpiącym na katar.
Oto kilka przepisów na wykorzystanie kaszy jaglanej każdego dnia 🙂
- Kasza jaglana z migdałami i jabłkiem
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej, 1 jabłko, cynamon, 1 łyżka migdałów, 2 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżeczka masła, 1 szklanka wody, szczypta soli
Wykonanie:
Kaszę należy wsypać do suchego garnka i przez chwilę prażyć na ogniu. Dodać wodę, masło, sól i cynamon. Należy gotować kaszę do momentu całkowitego przez nią wchłonięcia wody. Jabłko kroimy w drobną kostkę, a migdały siekamy. Dodajemy jabłko, migdały i żurawinę pod koniec gotowania. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
- Placki jaglane z ciecierzycą
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 3 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki z ciecierzycy, 1 jajko, 1 łyżka czarnuszki, ½ łyżki kminu rzymskiego, sól, 2 łyżki uprażonego sezamu
Wykonanie:
Mąkę z ciecierzycy, mąkę ziemniaczaną i kaszę jaglaną miksujemy z jajkiem i wodą. Następnie dodaj wszystkie ziarenka i upraż je na patelni. Placki smaż na oliwie z oliwek (ale tylko pierwszą partię, w kolejnych unikaj tłuszczu). Niewielką ilość masy nalewaj na patelnię i rozprowadzaj kulistymi ruchami.
- Kasza jaglana na słodko
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej, sól, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, ½ tabliczki gorzkiej czekolady, ¾ szklanki suszonej żurawiny, ½ szklanki rodzynek, 3 łyżki miodu, 1 mały jogurt naturalny
Wykonanie:
Kaszę ugotuj na mleku i wodzie ze szczyptą soli. Ugotowaną odstaw pod przykryciem na 15 minut. Do wystudzonej kaszy dodaj bakalie, miód i jogurt i wymieszaj dokładnie. Przełóż do kokilek i wierzch udekoruj jogurtem naturalnym i kawałkami czekolady. Włóż na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
- Koktajl jaglano-malinowy
Składniki:
2 łyżki kaszy jaglanej, 200g mleka sojowego, szczypta soli, 4 daktyle, 100g malin
Wykonanie:
Kaszę jaglaną należy ugotować w dwukrotnie większej ilości wody od kaszy. Daktyle namocz w gorącej wodzie przez 20 minut. Następnie wszystkie składniki zmiksuj ze sobą.
- Krem czekoladowy z kaszą jaglaną
Składniki:
6 łyżek oleju kokosowego, 5 daktyli, 2 łyżki karobu, 3 łyżki kaszy jaglanej, liść świeżej stewii do ozdoby i odrobina wody
Wykonanie:
Daktyle zmiel na klejącą masę. Następnie dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj tak, aby powstała gładka masa. Udekoruj listkiem stewii. Mus świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
- Kotleciki z kaszy jaglanej
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej, 1 łyżka mąki, 1 jajko, 3 łyżki jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki curry, natka pietruszki, sól himalajska, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia (np. kokosowy)
Wykonanie:
Ugotuj kaszę jaglaną. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Formuj niewielkie kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na oleju. Możesz wykorzystać olej kokosowy.
- Jaglane rafaello
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej, wiórki kokosowe, 250ml mleka, 10g rodzynek, 10g migdałów
Wykonanie:
Migdały drobno posiekaj. Kaszę ugotuj na mleku przez cały czas mieszając. Podczas gotowania należy dodać do kaszy rodzynki i migdały i wiórki kokosowe (3 łyżki). Wykonaną masę przestudź i kolejno formuj z niej malutkie kuleczki. Obtocz w wiórkach kokosowych.
