3 pomysły na pasty kanapkowe – znajdź coś dla siebie!
Pasty kanapkowe to idealny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Kanapki dla wielu osób stanowią główne pożywienie do szkoły czy pracy, dlatego warto zastanowić się, co powinno znaleźć się w środku. Zamiast sięgać po „gotowe” wędliny, sosy czy inne produkty nafaszerowane konserwantami, można samodzielnie przygotować w łatwy sposób dodatek w formie pasty. Zdrowy i smaczny!
Pasty kanapkowe i ich zalety
• są łatwe i szybkie w przygotowaniu
• dają możliwość wzbogacenia kanapek o produkty bogate pod względem odżywczym (np. warzywa strączkowe, kasze)
• mogą zawierać tylko nasze ulubione składniki
• różnicują codzienny jadłospis
3 pomysły na pasty kanapkowe – dla każdego coś pysznego!
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW
Składniki:
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 mały seler
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• 1 łyżeczka pasty tahini
• 3 łyżki słonecznika
• 1 łyżeczka tymianku
• 0,5 łyżeczki kurkumy
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy i myjemy. Marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, w którym obtaczamy warzywa i posypujemy je tymiankiem. Następnie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 200 stopni C.
W misie blendera umieszczamy słonecznik i miksujemy na proszek. Następnie dodajemy pastę sezamową (tahini), pokrojony czosnek, pietruszkę oraz przyprawy i pokrojone na małe kawałki warzywa. Blendujemy do uzyskania konsystencji pasty. Przechowywać w lodówce.
PASTA Z ZIELONYM GROSZKIEM
Składniki:
• 100 g sera feta
• 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
• 1 łyżka oliwy
• odrobina posiekanego koperku
• natka pietruszki
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mrożony groszek i gotujemy przez około 6 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski blendera razem z pietruszką, koprem, oliwą i serem feta. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PASTA Z AWOKADO I KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
• 1 duże i dojrzałe awokado
• garść pokrojonej natki pietruszki
• 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• sól i pieprz
• opcjonalnie 0,25 drobno skrojonej papryczki chilli
Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną gotujemy według wskazań na opakowaniu. Kiedy ostygnie blendujemy ją z pozostałymi składnikami (powoli, tak aby konsystencja nie była zbyt rzadka).