Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Sos Tzatziki- zdrowy, grecki dip – do wypróbowania!
Sos Tzatziki, to grecki dip, podawany, jako dodatek do dań z grilla, dań smażonych i pieczonych. Sos Tzatziki jest też podawany oddzielnie, jako dip – najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej.
Istnieje kilka przepisów na sos Tzatziki, zależnie od dostępnych produktów i upodobań. Dodatkowymi składnikami sosu tzatziki są: ocet winny, papryka biała, koperek, pieprz, korzeń pietruszki.
Sos Tzatziki – przepis:
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
• 350 g obranych ogórków świeżych, bez nasion [pokrojonych na kawałki]
• 1 łyżeczka soli himalajskiej
• 2-3 ząbki czosnku
• 350g jogurtu naturalnego
• 30g oliwy z oliwek
• 10g octu [opcjonalnie]
• 5 świeżych, posiekanych gałązek kopru
Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć ogórki, pospolić, rozdrobnić. Miksować przez 5 sekund. Następnie przełożyć do koszyczka i odstawić na ok. 10 minut do odsączenia. Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić.
Dodać ogórki, jogurt naturalny, oliwę, ocet i koper. Miksować przez 15 sekund. Przełożyć do miseczki i schłodzić przed podaniem.
Wskazówki:
• Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
• Sos tzatziki należy podawać, jako przekąskę, na kromkach grillowanego pieczywa.