Dlaczego warto jeść bakalie?
Po bakalie najczęściej sięgamy podczas przygotowywania świątecznych wypieków. Dodajemy je do ciast, ciastek i deserów. Ale na co dzień, rzadziej sięgamy po te zdrowe przekąski. Czy to dobrze czy źle?
Bakalie, to nasiona, orzechy, pestki i susz owoców miąższowych. Dziennie powinniśmy jeść ok. 30 g orzechów lub nasion oraz 50 g suszonych owoców. Bakalie powinny jeść szczególnie dzieci, nastolatki, wegetarianie, kobiety w ciąży i osoby na diecie oraz ciężko pracujące umysłowo lub fizycznie.
Bakalie powinny być nieodłącznym elementem jadłospisu każdego człowieka, jako naturalna przekąska i źródło cennych witamin i minerałów.
Dlaczego warto wzbogacić dietę o bakalie?
– Zawarty w nich błonnik pobudza perystaltykę jelit i niweluje uczucie głodu
– Tłuszcze dostarczają organizmowi energii, mają też korzystny wpływ na stan skóry. Pozwalają rozpuścić się witaminom A, D, E, K;
– Węglowodany pokrywają połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego;
– zawierają Wapń, magnez i cynk oraz witaminy z grupy B;
-Beta-karoten chroni przed skutkami starzenia się.